۵ روش رتبهبندی دانشگاهی برای انتخاب دانشگاه در دورهی دکترا
انتخاب دانشگاه؛ انتخابی چالش برانگیز
در مسیر اپلای برای مقطع دکترا، انتخاب دانشگاه مسألهای کلیدی است که دغدغهی ذهنی بسیاری از دانشجویان به شمار میرود. اغلب دانشجویان تمایل دارند که دوره دکترای خود را در یک دانشگاه معتبر سپری کنند. دانشگاهی که دارای امکانات و زیرساختهای آموزشی و پژوهشی قابل توجهی بوده و کمک هزینهی تحصیلی خوبی ارائه مینماید. بر این اساس یکی از راههای انتخاب دانشگاه برای اپلای دکترا بررسی رتبهی دانشگاه در سطح بینالمللی است. اما مشکل این است که رتبه بندی دانشگاهها بر اساس ظرفیت علمی دوره دکترا موجود نیست. شما جهت انتخاب دانشگاه برای دورهی دکترا تنها به رتبهبندی کلی دانشگاهها دسترسی دارید. هدف از این مقاله این است که متناسب با ملاحظات دورههای دکترا، به نکاتی بپردازیم که به شما در انتخاب دانشگاه یاری رساند.
ایجاد نظام رتبه بندی انتخاب دانشگاه برای دورهی دکترا
برای ایجاد نظام رتبه بندی انتخاب دانشگاه برای دوره دکترا به مجموعهای از اطلاعات ضروری و مفید نیاز داریم. سیستم رتبه بندی جهانی دانشگاههای نشریه آموزش عالی (THE) به طور اختصاصی عوامل زیادی را در رابطه با دانشگاهها ارزیابی و اندازه گیری مینماید. در این چارچوب به منظور انتخاب دقیقتر دانشگاه برای اپلای دکترا باید آن اطلاعاتی را که بیشتر مربوط به دوره دکترا میشود را جهت برآورد رتبه دانشگاهها گردآوری نمائیم. نتایج چنین کاری میتواند جهت انتخاب دانشگاه به دانشجویان متقاضی تحصیل در دوره دکترا کمک شایانی نماید. معیارهای انفرادی همانند عملکرد پژوهشی و تعداد جوایز دکترای دانشگاه از جملهی فاکتورهای مورد نیاز ما به شمار میآیند. علاوه بر این بایستی به این امر بپردازیم که چگونه و به چه میزان دانشگاههای مختلف میکوشند تا مقصد جذابتری برای دانشجویان بینالمللی باشند. در ادامه کار خود را با بررسی عملکرد پژوهشی دانشگاهها آغاز میکنیم.
۱- انتخاب دانشگاه بر اساس عملکرد پژوهشی
عملکرد پژوهشی یکی از عوامل مهم تصمیمگیری در خصوص انتخاب دانشگاه است. همانطور که میدانید در دوره دکترا بیشترین تمرکز و تأکید بر پژوهش است. از این رو برای انتخاب دانشگاه برای اپلای دورهی دکترا در نظر گرفتن کیفیت پژوهش دانشگاهی بسیار اهمیت دارد. ذکر این نکته ضروری است که وضعیت عملکرد پژوهشی تنها یکی از موارد کلیدی در سیستم رتبهبندی نشریههای آموزش عالی است. معیار مورد اندازهگیری در این نشریه، تعداد ورودیها و خروجیهای فرآیندهای پژوهشی دانشگاههاست. در این بررسی بیش از ۲۰٫۰۰۰ دانشگاه مورد بررسی قرار گرفتهاند. رتبهبندی دانشگاهها بر اساس عملکرد پژوهشی در سال ۲۰۱۹ به شرح زیر است:
۱- دانشگاه هاروارد، آمریکا
۲- دانشگاه پکن، چین
۳- دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان، آلمان
۴- دانشگاه کمبریج، انگلستان
۵- دانشگاه توکیو، ژاپن
۲- انتخاب دانشگاه بر اساس عملکرد آموزشی
انتخاب دانشگاه به منظور اپلای دورهی دکترا بر اساس عملکرد آموزشی ممکن است کمی عجیب و غریب به نظر برسد. چرا که دوره دکترا یک دوره پژوهش-محور است. روشهایی که جهت رتبهبندی دانشگاهها به کار میرود مربوط به تحقیقات دوره کارشناسی ارشد است. در واقع برخی از آنها دستاوردها و تحقیقات دوره کارشناسی ارشد دانشجویان را اندازهگیری میکنند. در راستای یک معیار کلی از نسبت تعداد پرسنل دانشگاه به تعداد دانشجویان، محبوبیت دانشگاه و تعداد دانشجویان ورودی، نشریه THE نسبت تعداد جوایز دوره دکترا به دوره کارشناسی و تعداد کل جوایز دوره دکترا را نیز بررسی مینماید. به عبارت دیگر، اندازهگیری عملکرد آموزشی در سیستم رتبه بندی نشریه THE ارتباط بسیار نزدیکی به مدارک تحقیقاتی دارد. در روش انتخاب دانشگاه بر اساس عملکرد آموزشی ۵ دانشگاه برتر عبارتند از:
۱- دانشگاه هاروارد، آمریکا
۲- دانشگاه استنفورد، آمریکا
۳- انستیتوی تکنولوژی ماساچوست، آمریکا
۴- دانشگاه کمبریج، انگلستان
۵- دانشگاه آکسفورد، انگلستان
باز هم یادآوری میکنیم که رتبهبندیهای ذکر شده رتبه کلی دانشگاههاست که هیچ کدام بیش از رتبه ۱۵ جهانی نیستند. جای تعجب ندارد که این دانشگاهها فرصتهای تحقیقاتی دکترای خوبی ارائه داده و جهت انتخاب دانشگاه برای اپلای دکترا ایده آل باشند.
مطالب مرتبط
۳- انتخاب دانشگاه بر اساس فرصتهای تحصیل در هر کشور
یکی دیگر از رویکردها به انتخاب دانشگاه، مبنا فرصتهای تحصیل در خارج از کشور فرض شده و فرد به بررسی دانشگاهها به صورت انفرادی میپردازد. در یک مقایسه جهانی، کشورهای مختلف دنیا بر اساس تعداد دانشگاههای رتبهبندی شده خود و نحوه کسب رتبه بالا با یکدیگر مقایسه میشوند. برای ساده سازی موضوع به بررسی کشورهایی که دارای بیشترین دانشگاه برتر در جمع ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان هستند می پردازیم. بر این اساس کشورهای برتر عبارتند از آمریکا، انگلستان، آلمان و هلند.
۴- انتخاب دانشگاه بر اساس سیستم آموزشی بینالمللی
انتخاب دانشگاه بر اساس سیستم آموزشی بینالمللی یکی دیگر از عوامل مهم در رتبهبندی دانشگاهها برای اپلای دکتراست. دانستن این موضوع که کدام دانشگاهها بیشترین سرمایهگذاری را در سیستم آموزشی بینالمللی خود انجام دادهاند میتواند بسیار سودمند باشد. سیستم رتبهبندی دانشگاههای نشریه THE یک معیار ساده برای این عامل در نظر گرفته است. معیار «نگرش بینالمللی»، دانشگاهها را بر اساس تعداد پرسنل و دانشجویان بینالمللی دانشگاه که در پروژههای بینالمللی مشغول هستند ارزیابی میکند. ۵ دانشگاه برتر جهان بر اساس این معیار عبارتند از:
۱- دانشگاه هنگ کنگ، هنگ کنگ
۲- دانشگاه ایتیاچ زوریخ، سوییس
۳- دانشگاه چینی هنگ کنگ، هنگ کنگ
۴- دانشگاه آکسفورد، انگلستان
۵- کالج سلطنتی لندن، انگلستان
جای تعجب نیست که شهرهای چندملیتی همانند سنگاپور، لندن، زوریخ و هنگ کنگ در این لیست برتر باشند. جالب ابنکه دانشگاههایی که رتبه جهانی خیلی بالایی ندارند در بالای لیست دانشگاههای برتر بینالمللی قرار دارند. این دانشگاهها محیطی مناسب برای پژوهش و فرصتهای آموختن دانش جدید را برایتان فراهم میکنند. از اینرو جهت انتخاب دانشگاه مناسب برای اپلای دکترا گزینه ایده آلی محسوب میشوند.
۵- انتخاب دانشگاه بر اساس رتبه دکترای دانشگاه
انتخاب دانشگاه بر اساس رتبه دکترای دانشگاه که دقیقا تمامی ملاحظات و ویژگیهای این مقطع را در نظر گرفته باشد کار دشواری است. این مقاله بر روی دادههای زیادی کار کرده و تجزیه و تحلیل انجام داده، اما واقعیت این است که به یک رتبهبندی دقیق برای دوره دکترای دانشگاهها دست پیدا نکرده است. در این مقاله ما برخی دانشگاههایی را که دارای سیستم آموزشی برتر بوده و سرمایه گذاری قابل توجهی جهت بین المللی کردن محیط دانشگاه صرف نمودهاند را بررسی کردیم که میتواند برای انتخاب دانشگاه مناسب برای تحصیل در خارج از کشور سودمند باشد. همچنین ارتباط مستقیمی بین رتبه کلی جهانی دانشگاه و دانشگاههای برتر بر اساس معیارهای تحقیق و آموزش برای دوره دکترا مشاهده شد. بررسیها نشان میدهد که دانشگاههایی که رتبه بالا دارند لزوما بهترین مکان برای تحصیل دکترا نیستند و برنامهها و فرصتهای تحقیقاتی ارزشمند الزاماً در تمام دانشگاهها ارائه نمیشوند.